vineri, 27 iunie 2008

Romanii si faptele bune

Va scriu din zona crepusculara: Romania. Aici e o zona, unde lucrurile normale nu prea se intampla. Sigur, sunt si exceptii, dar ele nu fac decat sa intareasca regula.
Ex.: doi tineri returneaza unei batrane borseta cu acte si 6000 RON. Intrebare se naste, de unde avea ea banii? Se prea poate sa fi fost banii ei din pensie. Dar era la mare si se distra, imagine care nu prea cadreaza cu ideea noastra de bunica, decat poate cu aia din reclama de la Ace, bunica din Italia. Suspectam asadar un mic trafic cu borcane de zacusca sau dulceata? Comert cu ciorapi de lana? De fapt, stiu, banii aia reprezentau toate economiile ei, stransi pe parcursul vietii, viata ei,a parintilor ei si a nepotilor deopotriva.
Cam atat mi-ar lua mie sa pun la ciorap 6000 RONi din salariul meu de 1300, dupa care as muri de inima cand mi-as da seama ca i-am pierdut. Dar sa revenim. Tinerii, din Iasi, au dus borseta la Politie. Evenimentul, premiera locala, a fost mediatizat si sarbatorit national, ca de, era pt prima oara cand cineva dadea dovada de bun simt si returna ceva ce nu era al lui.
Surprinzator, sau nu, seful politiei locale declara: "romanii nu sunt chiar asa de rai". Si el doar ar fi trebuit sa stie, avand in vedere ca litoralul era plin de nemti care beau bere pana cand nu mai stiau de ei, dar care culmea, se invarteau frentic cu orele cautand un WC public, ca sa nu-si faca nevoile in apa marii, sau de fratii nostrii basarabeni care beau si se bateau ca chiorii, dar faceau diferenta intre cosul de gunoi si plaja pe care stateau turistii sa se bronzeze. Niste barbari cu totii, ce sa mai spunem.
Poate pana la urma, ne prindem si noi ca suntem acasa in toata tara asta, si nu o sa mai scuipam gandind ca e usa vecinului. Nu frate, acolo unde ai aruncat tu gunoiul, e chiar locul unde stam noi toti, si e naspa. Iar daca vezi pe jos un lucru in casa ta, il ridici si il pui la locul lui. E chestiune elementara, nu te arata surprins, nu poti sa spui ca nu stiai.
Si acum, poate va intrebati ce au primit cei doi care au returnat borseta cu bani. Pai sa va spun...multumiri!
Ca asa se face intre oameni, javrelor ce sunteti care v-ati gandit la recompensa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu